Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna Payment with Swish
Fraktfritt från 375:-

Välj rätt ljuskälla


Tycker du att det är en djungel att hitta rätt ljuskällor (förr = glödlampor), till dina belysningar/lampor i ditt hem? Vi ska försöka hålla det kort, men tyvärr behövs vissa tekniska termer behöver förklaras för att du ska kunna hitta just - rätt ljus.

  • Kelvin (K) = ljusets sken/färgtemperatur 

Färgtemperatur mäts i kelvingrader (K). Vårt vanligaste ”varmvita” ljus har en temperatur runt 2700 (upp till max 3000K).  Ett ”varmgult”/antikt/vintagefärgat ljus används som stämningsbelysning och ligger normalt runt 2000 – 2300 K, ju lägre desto mer varmgult.

Det finns även modernt strikt/vitt ljus/arbetsljus ”kallvitt” börjar ofta runt 4000 K och uppåt, som ofta används på kontor och i offentliga miljöer. 

En del LED går att dimra mellan olika Kelvingrader, så kallade "dim to warm" som då går från varmvitt till varmgult ljussken.

Välj alltså K mellan varmgult/varmvitt och kallvitt ljus alltefter placering och syfte för belysningen. 

  • Ljusstyrka i watt - gamla ”goda tiders sätt” att mäta ljusstyrka på

Watt talar bara om energiförbrukningen på en ljuskälla. LED ljuskälloravger också en viss watt, men betydligt mindre utan att ge effektförlust. LED ljuskällor kostar mer än de äldre ”energitjuvarna” gjorde, men LED håller ca 15 gånger så länge och drar ca 90% mindre energi. LED utstrålar inte heller den höga värme som äldre ljuskällor gjorde.

LED är därför den bästa investeringen över tid för både miljön, inomhusmiljön och plånboken.

Kraftigt förenklat motsvarar en äldre 15 W glödlampa ca 2 W LED | 25 W = 3,5 W LED | 40 W = 6 W LED | 60W = 8 W LED. Men tänk om det vore så enkelt… För det beror också på lumen…

  • Vad är då lumen (lm)?

Metoden för att uttrycka ljusets totala flöde i en ljuskälla uttrycks i lumen (lm). Jämför alltså lumen för att jämföra olika ljusstyrkor. Gamla glödlampors wattstyrka kan därför översättas till lumen ungefär så här:  

15 W glödlampa= 120 - 180 lm, 25 W = 220 - 250 lm, 40 W = 400 - 470 lm, 60 W = 800 - 860 lm och så vidare.

Vilken LED typ och ljuseffekt/färg ska jag då ha? 

Vad du ska välja beror på om: 

- om befintlig väggdimmer finns eller inte

- belysningens placering och vilka andra belysningar du har i samma rum och om alla ska vara tända samtidigt

- hur stor yta som ska belysas

Därmed har du alltså att ta ställning till vilket ljusflöde (lm) och vilken färgtemperatur (K) som du vill ha på ditt.ljus

Ska belysningen vara ensam i ett rum så är valet enkelt. Har du däremot andra ljuskällor redan, så försök hålla dig till samma färgton för att de olika ljuspunkterna ska samverka utan att det ser märkligt ut. 

Tänk sedan också gånger antalet ljuskällor för att få en bild av hur stort det totala ljusflödet blir, framförallt om du inte vill ha dimmerfunktion.

Förenklat kan du ta LED watt x faktor 7 x antalet ljuskällor, för att få en teoretisk jämförelse av hur mycket ljuskraft du får med LED jämfört gamla glöd/halogenlampor. Denna modell ger en greppbar indikation på ljusstyrka jämfört med hur vi tidigare beräknat den i watt.

Har du en vanlig strömbrytare eller dimmerströmbrytare?             

Som utgångsläge rekommenderar vi någon form av dimringsmöjlighet. Framför allt till belysningar med många ljuskällor, så att ljusstyrkan kan justeras från ett mäktigt flöde ner till stämningsljus. Finns dimmer så kontrollera kompabiliteten med modern LED teknik. Full dimmerfunktion fås av en så kallad ”bakkants” dimmer (märkt RC). Om du lyfter på frontkåpan så syns den märkningen. 

Om din strömbrytare har vred/fjädrande dimmerfunktion, så behövs steglöst dimringsbara ljuskällor anpassade för dimmer.

Har du däremot en vanlig (fyrkantig) väggströmbrytare, så finns det nu praktiska trestegs ”klick”dimringsbara LED ljuskällor. Med 1/2/3 tryck på kontakten dimras ljusstyrkan i tre steg från ca 10%, 50% och till 100%. Tekniken som styr dessa är inbyggda i varje ljuskälla och har därför snabbt blivit ett populärt alternativ, du slipper dessutom kontakta elektriker för att byta till en dimmerströmbrytare.

Hoppas vi har underlättat det för dig att sprida ljus i ditt hem på det sätt du vill. Hör annars gärna av dig om du behöver mer hjälp. Vårt mål är att våra kunder som minst ska vara nöjda, helst mer än bara nöjda😉