• Betalsätt mobil se längst ner
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish
Frakt från 39 - 98:-, fraktfritt från 800:-

Varför LED och vilka val finns?


För oss är det viktigt att din belysning lyser på det sätt du förväntar och att du får en hållbar och kostnadseffektiv lösning. Scrolla gärna bland de olika LED ljuskällor vi erbjuder, men läs gärna nedan först om du är osäker.


Att tänka på för att du ska välja rätt LED ljuskälla


Det finns ett flertal valmöjligheter när det gäller LED ljuskällor. Du behöver ta reda på om du har dimmer där lampan ska monteras och även bestämma dig för vilken ljusfärg du vill ha, varmvit eller varmgul. Då blir det som du förväntar och du får en hållbar belysning med minimal strömförbrukning under många år framöver.

 • Vi rekommenderar dimbara LED ljuskällor av både strömförbruknings, hållbarhets och miljöhänsyn. Idag kan du dimra ljuset i dina belysningar även om du saknar dimmer. Läs mer om 3-stegs dimbara ljuskällor längre ner.

Nedan lite förklaringar om olika varianter att välja mellan och till vad de passar.

 • Dimbara ljuskällor - för dig med dimmer

Används där dimmer finns installerad. Det kan vara en dimmerströmbrytare på väggen, men även dimmerströmbrytare som sitter längs sladden eller med en vridbar knapp på lampan. Du vet om du har en dimmer om du steglöst kan öka och minska ljusets styrka, förutsatt att du också har en dimbar ljuskälla i lampan. 

symbolen för dimbara ljuskällor kan ha olika färger men med en halvmåne som bilden. Ljuskällor som saknar denna symbol, eller har en överkryssad symbol = ej dimbar ljuskälla.

Finns dimmer väljer du någon av de ljuskällor som kallas dimbara. Inget annat. Observera att trestegs dimbara ljuskällor nedan inte kan användas i en belysning som styrs med en dimmer.


 • 3-stegs dimbara ljuskällor - nyhet för dig som saknar dimmer

En ny sorts ljuskälla som ser ut som en vanlig ljuskälla, men har inbyggd dimmerfunktion i tre steg som styrs med hjälp av en vanlig strömbrytare på väggen, alternativt med den vanliga strömbrytaren/knappen som sitter på sladden till belysningen, eller med knappen på själva lampan. 

Dimmerfunktionen i tre steg aktiveras/ökas/minskas helt enkelt genom att trycka på knappen. Första steget ca 10 - 20% effekt, stäng av och sätt på direkt igen och 50 - 60% effekt fås. Tredje av/på ger full effekt. Symbolen för trestegsdimbara ljuskällor ser ut som bilderna nedan, antingen med eller utan minne och där dimkurvan är uppdelad i tre steg. 


Har du inte dimmer kan du alltså bara genom att byta ljuskälla göra vilken belysning/lampa som helst dimbar i tre steg, dessutom med dessa fördelar:

 • ingen elektriker behövs för att installera en dimmer vilket är en kostnadsbesparing på flera tusenlappar
 • flera av de trestegs dimbara ljuskällorna har inbyggt minne så de startar på senast använda läge
 • strömförbrukningen minskar påtagligt då det oftast är de lägre steg 1 eller 2 som används
 • du kan ofta även välja vilket ljussken du vill ha - varmvitt eller varmgult
 • en stämningsfull dämpad ljuseffekt fås på köpet


Oavsett du väljer dimbara eller trestegs dimbara LED så kom ihåg - ja, de kostar ca 2 - 3 gånger så mycket som en gammaldags glödlampa/halogenlampa gjorde, MEN:

 • hållbarheten är 15 000 timmar (12 - 15 år vid normal användning 3 tim/dag)
 • gamla glöd/halogenlampor höll ca 1 000 - 1 500 timmar (som bäst en tiondels livslängd till halva priset = en riktigt dålig affär för både plånbok & miljö)
 • strömförbrukningen minskar med i genomsnitt minst 85% redan innan de börjar dimras

Tänk ekonomiskt och välj rätt LED ljuskälla för dina behov.